DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

KOŠÍČKY PODLE ŠÁRKY
 

Těsto:
500 g hl mouky
100g cukru moučka
2 sáčky vanilk. cukru
280g másla
4 žloutky

máslo na vymazání formiček

Krém:
karamelové salko
140g másla

Na dohotovení:
mléčná čokoláda
mandle


Nejprve vypracujeme těsto a dáme je na ½ hodiny do ledničky odpočinout.
Formičky vysypeme hladkou moukou. Kousky těsta rozprostíráme na stěnách košíčků. Pečeme je při 170°C  po dobu asi 10 min. dorůžova.

Z másla a karamelového salka utřeme krém, kterým plníme vychladlé košíčky. Potom je polijeme rozpuštěnou čokoládou a můžeme ozdobit mandlemi. Hotové košíčky uložíme do lednice, aby čokoláda ztuhla. Nejlépe chutnají vychlazené.



 

TIRAMISU

3 vejce
3 lžíce cukru
1 kelímek (250g) Mascarpone (italský sýr-nenahrazovat něčím jiným!!!)
balíček cukrářských piškotů
1 hrnek chladné instantní kávy (Nescafé)
1 panák Amareta (mandlový likér)
práškové kakao

 


Nejdříve uvaříme silnou kávu (např. Nescafé), mírně osladíme (piškoty jsou sladké samy o sobě).
Kávu necháme vychladnout a poté do ní nalijeme panáka Amareta.
Oddělíme bílky a žloutky. Bílky ušleháme elektrickým šlehačem, přidáme k nim dvě lžíce cukru a pečlivě vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme ve větší misce se lžící cukru. 
 
Ke žloutkům přidáme Mascarpone a promícháme. Do směsi opatrně vmícháme sníh tak, aby se vše spojilo.

Připravíme si misku nebo pekáček obdélníkového tvaru. Miska by měla být tak velká, abychom mohli připravit Tiramisu asi ze tří vrstev. Cukrářské piškoty rychle namáčíme do připravené kávy
a hned je skládáme vedle sebe na dno misky. Nenecháme je příliš nasáknout, aby se nerozpadaly. 

Na rozložené piškoty rozetřeme silnější vrstvu připraveného krému, který pokryjeme opět vrstvou namočených piškotů. Takto střídáme vrstvy piškotů a krému. Poslední vrstvu bude tvořit krém.
Na závěr důkladně posypeme celý povrch Tiramisu jemným kakaovým práškem. K tomuto účelu se mi velmi osvědčilo malé sítko.

Dezert zakryjeme potravinovou fólií a uložíme do lednice nejméně na 12 hodin.

Tipy: Tiramisu můžete také připravit do malých uzavíratelných misek a naskládat si je v ledničce na sebe. Usnadníte si servírování.
Až budete mít recept vyzkoušený, násobte. Je to velká dobrota a když už si s tím dáme tu práci.. ;o)
Nikdy, ale opravdu NIKDY při přípravě tiramisu nechtějte ušetřit nahrazováním poctivých surovin!!! Některé vynalézavé hospodyňky zkouší použít místo mascarpone lučinu nebo pomazánkové máslo a místo amareta rum. To ale už nemá s Tiramisu nic společného. Jednou jsem navštívila s manželem nějakou italskou restauraci. Jídlo bylo opravdu vynikající. Jen ta sladká tečka na závěr se trochu nevydařila. Pravé italské Tiramisu totiž chutnalo jako pomazánkové máslo s lukanou a rumem. To bych nepřála ani někomu, kdo opravdu moc zlobí. :oD
 

 


ČOKOLÁDOVÉ MUFINY

Pečící troubu si předehřejeme na 180°C.


1) 250g hl. mouky
    3 lžičky prášku do pečiva
    100g čokolády



Čokoládu nasekáme na kousky a smícháme v misce s moukou a práškem.


2) 1 vejce
    125g práškového cukru
    80ml oleje
    250g kyselé smetany nebo bílého jogurtu



Tyto ingredience smícháme ve druhé misce a poté vmícháme i mouku s práškem a čokoládou. Hotovým těstem plníme papírové košíčky. (Pokud máte něco speciálního jako plech nebo silikonové formy na mufiny, použijte je ;o). Jestli použijete papírové košíčky jako já, dejte dva na sebe, aby byly pevnější. ) Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Mohu-li vám radit, připravte dvojitou dávku těsta, protože se po nich jen zapráší. Já jsem polovinu čokolády nahradila sušenými brusinkami. To byla ale dobrota!


 

SNADNÝ ZÁVIN

těsto:
300g pomazánkového másla bez příchuti
300g polohrubé mouky



Tyto suroviny smícháme a dále postupujeme jako při přípravě klasického závinu.
Zatím jsem tento závin pekla pouze s jablečnou náplní, ale můžete vyzkoušet i náplň makovou nebo ořechovou.





ROLÁDA S TVAROHEM A JAHODAMI

5 vajec
190 g jemného cukru
140 g mouky
cukr na zpracování
300 g jahod
2 lžíce bezinkového sirupu
1 lžíce citronové šťávy
250 g nízkotučného tvarohu
200 g smetany ke šlehání
1 balíček ztužovače šlehačky
moučkový cukr na posypání

 

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem a pak odstřihneme ještě jeden stejně velký díl pečícího papíru.

2. Z vajec oddělíme žloutky. Bílky ušleháme a potom pomalu přisypeme 140 g cukru. Šleháme dále, dokud sníh není pevný a nemá lesklý povrch. Do sněhu pak vmícháme rozkvedlané žloutky. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě silné 1 cm na papír na plechu a hned pečeme v předehřáté troubě 8 - 10 minut.

3. Mezitím čistou navlhčenou utěrku posypeme trochou cukru. Piškotový plát ihned po upečení překlopíme na utěrku, stáhneme pečící papír a piškot překryjeme druhým připraveným pečícím papírem. Pomocí utěrky piškotový plát stočíme a necháme vychladnout.

4. Jahody omyjeme a očistíme, 50 g jahod rozmixujeme se sirupem, zbytek nakrájíme na drobno a zakapeme citronovou šťávou. Jahodové pyré rozmícháme s tvarohem a zbylým cukrem, přidáme šlehačku ušlehanou spolu se ztužovačem a nakonec opatrně vmícháme nakrájené jahody.

5. Vychladlou roládu opatrně rozvineme a odstraníme papír. Piškot potřeme jahodovým krémem a opět zavineme. Roládu uložíme na hodinu do chladničky. Moučník pocukrujeme moučkovým cukrem. 

                                       
 



PIŠKOTOVÉ TĚSTO

 
4 vejce
20 dkg cukru
20 dkg polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
4 lžíce horké vody do žloutků
 

 
Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny,přidáme polovinu cukru a ještě šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme druhou polovinu cukru a přimícháváme ke žloutkům střídavě s moukou, do které přidáme prosátý kypřící prášek.
 
Roláda:
Piškotové těsto rozetřeme na prst vysoko na vymazaný a moukou vysypaný plech (můžeme použít i pečící papír). Upečeme v teplejší troubě asi tak za 15 minut, aby piškot nepřeschl. Upečený plát těsta opatrně vyklopíme na vlhkou, dobře vyždímanou utěrku a s ní jej svineme. Piškot musíme balit rychle. Jak vychládá, tuhne a nedá se balit. Vychladlý piškot rozvineme, potřeme krémem a znovu jej sbalíme nebo piškot tence potřeme ne příliš hustou kyselou zavařeninou. Roládu můžeme jen pocukrovat, potřít polevou nebo krémem. Krájíme na úzké řezy.
 
Z tohoto těsta můžeme také péct dorty, dortové řezy a chlebíčky.
 
 
 
 
KRÉM NASTAVENÝ MOUČNOU KAŠÍ
 
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
1 žloutek
¼ l mléka
2 hodně vrchovaté lžíce mouky
 

 
Mouku dobře rozmícháme v mléce. Za stálého míchání vaříme, až kaše zhoustne. Necháme ji přikrytou vychladnout a občas zamícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo třeme s cukrem, pak přidáme žloutek a po lžičkách zatíráme do krému vychladlou kaši, až je krém hodně hladký a napěněný.
 
Srážení krému:
Krém se srazí, přidáme-li větší dávku moučné kaše najednou nebo přilijeme-li větší množství tekutiny, např. černé kávy. Také při nestejné teplotě másla a kaše se krém sráží.
 
Různé příchuti máslového krému:
Kávová: Při tření přidáváme po kapkách asi 3 lžíce dobře vychlazené silné kávy. Nebo zavaříme lžíci mleté kávy do části mléka na kaši, procedíme jiznovu přivedeme do varu a zavaříme do ní rozmíchanou mouku.
 
Oříšková a ořechová: Do krému přisypáváme a zatíráme po troškách 5 dkg oříšků nebo ořechů.
 
Oříšková kávová: Do krému zatíráme 5 dkg umletých oříšků promísených s rovnou lžící velmi jemně umleté kávy.
 
Ovocná: Do krému přidáme při tření po malých částech 2 lžíce husté ovocné zavařeniny.
 
Kakaová: 2 až 3 dkg kakaa promícháme se lžící cukru navlaženého lžičkou horkého mléka a pak po troškách přidáváme k máslu utřenému s cukrem a žloutkem.
 
 
 
 
MARCIPÁNOVÉ TĚSTO
 
200g moučkového cukru
200g sušeného mléka
30g ztuženého tuku
1 lžíce medu
mandlová tresť
trocha vody
 

 
Suroviny smícháme. Vodu přidáváme po trošičkách. (Abychom jí nedali příliš.) Propracujeme. Marcipán musí být tuhý jako plastelína. Rozdělíme jej na části, které podle potřeby přibarvíme potravinářským barvivem. (Koupíte je v drogerii.) Těsto vysychá a tuhne. Proto je lepší kusy těsta, se kterými zrovna nepracujeme, zabalit do potravinářské folie nebo vložit do sáčku. Z marcipánu modelujeme ozdoby na dort, růžičky… Hmotu můžeme také vyválet a vykrajovat z ní různé tvary. Také můžeme marcipánem potáhnout celý dortový korpus.
 
 
 
 
MANDLOVÉ TĚSTO
 
100g spařených oloupaných mandlí
100g moučkového cukru
1 bílek
 

 
Mandle umeleme, přidáme cukr a bílek. Důkladně propracujeme. Hmotu opatrně přibarvíme a tvarujeme ozdoby…
 
 
 
 
OŘECHOVÁ BÁBOVKA
 
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
1 hrnek mletých ořechů nebo kokosu
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
2 vejce
½ hrnku oleje

 
 
Suroviny smícháme. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě, v nepředehřáté troubě. Pečeme na 220°C.
 
 
 
 
OVOCNÝ KOLÁČ
 
3 vejce
1 sklenička cukru
1 sklenička rozpuštěné hery
1 sklenička hladké mouky
2 skleničky hrubé mouky
1 prášek do pečiva
mléko- 4 lžíce
vanilkový cukr
ovoce
drobenka

 
 
Celá vejce, heru a cukr ušleháme. Přidáme mouku s práškem, mléko. Vymícháme těsto, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (můžeme použít i pečící papír) . Poklademe ovocem a pokryjeme drobenkou. (hladká mouka + hera + moučkový cukr) Upečeme.
 
 
 
 
JOGURTOVÝ KOLÁČ
 
2-3 bílé jogurty
3 kelímky polohrubé mouky
2-3 kelímky moučkového cukru
necelý kelímek oleje
2 vejce
necelý prášek do pečiva 

 
 
Suroviny smícháme. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Na těsto poklademe ovoce a nasypeme drobenku. Upečeme.
Pečivový prášek lze nahradit perníkovým nebo do těsta můžeme zašlehat měkký tvaroh.