KOŠÍČKY PODLE ŠÁRKY
Těsto:
500 g hl mouky
100g cukru moučka
2 sáčky vanilk. cukru
280g másla
4 žloutky
máslo na vymazání formiček
Krém:
karamelové salko
140g másla
Na dohotovení:
mléčná čokoláda
mandle
Nejprve vypracujeme těsto a dáme je na ½ hodiny do ledničky odpočinout.
Formičky vysypeme hladkou moukou. Kousky těsta rozprostíráme na stěnách košíčků. Pečeme je při 170°C po dobu asi 10 min. dorůžova.
Z másla a karamelového salka utřeme krém, kterým plníme vychladlé košíčky. Potom je polijeme rozpuštěnou čokoládou a můžeme ozdobit mandlemi. Hotové košíčky uložíme do lednice, aby čokoláda ztuhla. Nejlépe chutnají vychlazené.
TIRAMISU
3 vejce
3 lžíce cukru
1 kelímek (250g) Mascarpone (italský sýr-nenahrazovat něčím jiným!!!)
balíček cukrářských piškotů
1 hrnek chladné instantní kávy (Nescafé)
1 panák Amareta (mandlový likér)
práškové kakao
Nejdříve uvaříme silnou kávu (např. Nescafé), mírně osladíme (piškoty jsou sladké samy o sobě).
Kávu necháme vychladnout a poté do ní nalijeme panáka Amareta.
Oddělíme bílky a žloutky. Bílky ušleháme elektrickým šlehačem, přidáme k nim dvě lžíce cukru a pečlivě vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme ve větší misce se lžící cukru.
Ke žloutkům přidáme Mascarpone a promícháme. Do směsi opatrně vmícháme sníh tak, aby se vše spojilo.
Připravíme si misku nebo pekáček obdélníkového tvaru. Miska by měla být tak velká, abychom mohli připravit Tiramisu asi ze tří vrstev. Cukrářské piškoty rychle namáčíme do připravené kávy
a hned je skládáme vedle sebe na dno misky. Nenecháme je příliš nasáknout, aby se nerozpadaly.
Na rozložené piškoty rozetřeme silnější vrstvu připraveného krému, který pokryjeme opět vrstvou namočených piškotů. Takto střídáme vrstvy piškotů a krému. Poslední vrstvu bude tvořit krém.
Na závěr důkladně posypeme celý povrch Tiramisu jemným kakaovým práškem. K tomuto účelu se mi velmi osvědčilo malé sítko.
Dezert zakryjeme potravinovou fólií a uložíme do lednice nejméně na 12 hodin.
Tipy: Tiramisu můžete také připravit do malých uzavíratelných misek a naskládat si je v ledničce na sebe. Usnadníte si servírování.
Až budete mít recept vyzkoušený, násobte. Je to velká dobrota a když už si s tím dáme tu práci.. ;o)
Nikdy, ale opravdu NIKDY při přípravě tiramisu nechtějte ušetřit nahrazováním poctivých surovin!!! Některé vynalézavé hospodyňky zkouší použít místo mascarpone lučinu nebo pomazánkové máslo a místo amareta rum. To ale už nemá s Tiramisu nic společného. Jednou jsem navštívila s manželem nějakou italskou restauraci. Jídlo bylo opravdu vynikající. Jen ta sladká tečka na závěr se trochu nevydařila. Pravé italské Tiramisu totiž chutnalo jako pomazánkové máslo s lukanou a rumem. To bych nepřála ani někomu, kdo opravdu moc zlobí. :oD
ČOKOLÁDOVÉ MUFINY
Pečící troubu si předehřejeme na 180°C.
1) 250g hl. mouky
3 lžičky prášku do pečiva
100g čokolády
Čokoládu nasekáme na kousky a smícháme v misce s moukou a práškem.
2) 1 vejce
125g práškového cukru
80ml oleje
250g kyselé smetany nebo bílého jogurtu
Tyto ingredience smícháme ve druhé misce a poté vmícháme i mouku s práškem a čokoládou. Hotovým těstem plníme papírové košíčky. (Pokud máte něco speciálního jako plech nebo silikonové formy na mufiny, použijte je ;o). Jestli použijete papírové košíčky jako já, dejte dva na sebe, aby byly pevnější. ) Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Mohu-li vám radit, připravte dvojitou dávku těsta, protože se po nich jen zapráší. Já jsem polovinu čokolády nahradila sušenými brusinkami. To byla ale dobrota!
SNADNÝ ZÁVIN
těsto:
300g pomazánkového másla bez příchuti
300g polohrubé mouky
Tyto suroviny smícháme a dále postupujeme jako při přípravě klasického závinu.
Zatím jsem tento závin pekla pouze s jablečnou náplní, ale můžete vyzkoušet i náplň makovou nebo ořechovou.
5 vajec
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem a pak odstřihneme ještě jeden stejně velký díl pečícího papíru.
2. Z vajec oddělíme žloutky. Bílky ušleháme a potom pomalu přisypeme 140 g cukru. Šleháme dále, dokud sníh není pevný a nemá lesklý povrch. Do sněhu pak vmícháme rozkvedlané žloutky. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě silné 1 cm na papír na plechu a hned pečeme v předehřáté troubě 8 - 10 minut.
3. Mezitím čistou navlhčenou utěrku posypeme trochou cukru. Piškotový plát ihned po upečení překlopíme na utěrku, stáhneme pečící papír a piškot překryjeme druhým připraveným pečícím papírem. Pomocí utěrky piškotový plát stočíme a necháme vychladnout.
4. Jahody omyjeme a očistíme, 50 g jahod rozmixujeme se sirupem, zbytek nakrájíme na drobno a zakapeme citronovou šťávou. Jahodové pyré rozmícháme s tvarohem a zbylým cukrem, přidáme šlehačku ušlehanou spolu se ztužovačem a nakonec opatrně vmícháme nakrájené jahody.
5. Vychladlou roládu opatrně rozvineme a odstraníme papír. Piškot potřeme jahodovým krémem a opět zavineme. Roládu uložíme na hodinu do chladničky. Moučník pocukrujeme moučkovým cukrem.
PIŠKOTOVÉ TĚSTO